Z planě rostoucí čekanky obecné byla vyšlechtěna čekanka kořenová, jejíž kořen se používá k výrobě náhražek kávy a čekanka listová. V obchodech u nás narazíme hlavně na čekankové puky, které se pěstují speciálním způsobem. Listy se oddělí od kořenů a z nich pak ve tmě bez přítomnosti světla vyrazí dužnaté výhonky. Bez světla se v rostlině netvoří chlorofyl, proto jsou puky bílé a křupavé.
Čekankové puky nejsou příliš bohaté na vitaminy, ale mají celkem slušný obsah draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku a železa. Jsou vhodné pro diabetiky nebo lidi s nadváhou, protože umí odbourávat nebezpečné tukové látky. Čekanka se považuje za jednu z potravin, která může sloužit k prevenci rakoviny tlustého střeva. Umí na sebe vázat těžké kovy jako olovo nebo rtuť a odvádí je z těla ven.
Jsou velmi bohaté na vlákninu, takže dokáží účinně čistit střeva a zbavovat je škodlivin. Odstraňují trávicí potíže, zrychlují průchodnost střev a přispívají ke zdravé střevní mikroflóře. Snižují hladinu cholesterolu, jsou prevencí srdečního infarktu, mrtvice a arteriosklerózy, stimulují krevní oběh a chrání cévy. Prospívají činnosti jater, žlučníku a slinivky.
Jak dále nám čekanka pomáhá:
- snižuje krevní tlak
- zbavuje střeva jedů
- posiluje sliznice střev
- je vhodná pro diabetiky
- působí detoxikačně
Jaké plody v obchodech vybíráme? Vyhýbáme se zeleným čekankovým pukům a volíme bílé, protože ty nejsou tolik hořké. Známkou čerstvosti je, že jsou puky pevné. Pokud chceme stáhnout hořkost, zeleninu luhujeme přibližně patnáct minut v osolené vodě. Puky jíme syrové v kombinaci s další zeleninou, ale dají se také vařit, smažit nebo dusit.







