Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Z černého bezu vykouzlíte čaj, sirupy, limonády i lívance

Z květů černého můžete připravit odvary, limonády, sirupy, ale také ho smažit podobně jako lívance.

Černý bez je jedna z našich nejoblíbenějších a nejpoužívanějších bylin, která roste všude okolo nás. Sbíráme květy, které se objeví na konci května a plody – fialové bobule, které dozrávají na přelomu září a října.  Z plodů se vyrábí protlaky, dají se přidávat do džemů, likérů a vína. Tato rostlina má silné léčiví účinky a všestranné použití.

Sbíráme plně rozkvetlá květenství a sušíme je v tenké vrstvě. Usušený bez musí mít nažloutlou barvu, proto hnědé části odstraníme a zbytek skladujeme v tmavé uzavíratelné nádobě v suchu. Z květů pak připravujeme léčivý čaj tak, že dvě polévkové lžíce sušených květů přelijeme půl litrem vroucí vody a po deseti minutách luhování přecedíme. Pijeme rovnou nebo si čaj ještě ochutíme medem. A co všechno můžeme touto bylinkou léčit?

Černý bez je především ceněn pro svůj přínos při léčbě nachlazení, chřipek, angín, zánětu dutin, kašle a rýmy. Pomáhá tělu zbavovat se sekretu v dýchacích cestách, čímž zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání. Dokáže snižovat teplotu a stimuluje pocení. Má celkově čistící účinky na náš organismus, zbavuje ho toxinů.

Ulevuje při nemocech jako je revma nebo dna. Působí močopudně, čistí ledviny a močové cesty od kaménků. Má kladný vliv na choroby cév, protože zlepšuje jejich pružnost. Snižuje krevní tlak. Můžeme ho použít také jako lék na žaludeční potíže jako jsou koliky, špatné trávení, nevolnost, plynatost. Má mírně projímavé účinky, takže nám pomůže se zácpou.

Černý bez má své uplatnění i v péči o naši pokožku. Odvar používáme k čistění a zklidnění citlivé pleti, pomůže nám s drobnými nedostatky jako jsou pupínky. Podpoří prokrvení pleti a její rozjasnění.

 

Slané i sladké bezové lívance

Budete potřebovat několik květenství bezu, vejce, hladkou mouku, sůl a olej na smažení. Pro slanou variantu z vajec, mouky a špetky soli ušleháme hustější těstíčko. Omytá květenství chytneme za stopku, namočíme ho do těstíčka a osmažíme na oleji. Když chceme lívance na pánvi otočit, nůžkama na pánvi stonek odstřihneme. Slané línence pak podáváme s nějakou ostřejší omáčkou, například s kysanou smetanou, ve které rozmícháme křen nebo česnek.

 

Sladká varianta se připraví stejně, jen do těsta přidáme tochu cukru. Po usmažení ještě poprášíme moučkovým cukrem a podle chuti přidáme marmeládu nebo šlehačku.

 

Ohodnotit
(0 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Kde to vře?

Error: No articles to display

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Kde to vře?

Error: No articles to display

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: