Původ papriky sahá do Střední Ameriky, odkud ji Kolumbus přivezl z jedné ze svých výprav. Dnes se pěstují skoro na celém světě, u nás hlavně v teplejších oblastech. Papriky obsahují velké množství antioxidantů, které mají schopnost prodlužovat náš život.
Pokud hledáte zdroj vitaminu C, tak u papriky jste správně. Zelené odrůdy mají tohoto vitaminu dokonce dvakrát víc než pomeranče. Ty červené jsou zase plné provitaminu A, který chrání sliznice a posiluje naše oči. Kromě těchto vitaminů tu jsou ale i další cenné látky – vitaminy skupiny B, E a hořčík, vápník, zinek, železo, draslík, kyselina listová a niacin. Papriky podporují chuť k jídlu a činnost trávicích šťáv.
Papriku je vhodné konzumovat čerstvou, aby se nezničily cenné látky, ale je dobré ji pokapat olejem, aby se lépe vstřebal vitamin A. Někomu nesedí příliš tvrdá slupka, kterou paprika má, ale jen díky ní má dlouhou trvanlivost. Pálivost některých paprik způsobuje alkaloid kapsaicin, který hraje velkou roli při ochraně organismu a jeho obranyschopnosti proti infekcím žaludku a střev.
Jak dále mám papriky pomáhají:
- podporují tvorbu hormonů
- posilují vaziva a cévy
- zmírňují bolest žil
- jsou prevencí migrény a bolestí hlavy
- posilují srdce a krevní oběh
- podporují činnost štítné žlázy
- významně posilují imunitu