Jedním z největších vývozů je Nový Zéland a podle národního ptáka kiwi také dostalo svůj název. Kiwi je plodem aktinidie a patří k plodům s největším obsahem vitaminu C. Na jeden gram kiwi připadá až 1 mg tohoto vitaminu.
V souvislosti s kiwi se můžete setkat i s názvem Zespri. Jde o obchodní jméno pro vysoce kvalitní kiwi, které má zdůraznit jeho jedinečnost a odlišit ho od kiwi z jiných zemí. Také se tímto označením předejde zmatkům v tom, jestli se mluví o ovoci nebo o ptákovi.
Kiwi má kromě vitaminu C také velký obsah vitaminu E, vitaminů skupiny B, A, vápníku, hořčíku, železa, fosforu, sodíku a zinku. Toto ovoce je díky množství vitaminu C skvělou prevencí chřipek, nachlazení a angin. Posiluje náš imunitní systém, podporuje látkovou výměnu, stimuluje srdeční sval. Zvyšuje schopnost soustředění se a pomáhá nám lépe zvládat stresové situace. Kiwi by si měli dopřávat co nejčastěji sportovci, které trápí zesláblé vazy, protože vysoký obsah vitaminu C má vliv na jejich zpevňování.
Jak nám dále kiwi pomáhá:
- preventivně působí proti infekcím
- zlepšuje vidění
- zpevňuje žíly
- podporuje růst kostí
- urychluje látkovou přeměnu
- podporuje tvorbu hormonů
Kromě tradičního zeleného kiwi se můžeme setkat také se zlatým (medovým) kiwi. Od toho zeleného se liší barvou dužiny, tvarem a také slupka je méně plstnatá a tudíž i více náchylná na poškození. Chuť má více sladší a obsahuje více vitaminu E i C. U nás skoro neznámé je pak červené kiwi, které má zelenožlutou barvu s červenou dužinou okolo bílého středu.
Kiwi má vyšší množství šťavelanů, proto by se jeho konzumaci měli vyhnout lidé trpící na problémy s ledvinami a žlučníkem.
Tip
Kiwi je k dostání po celý rok. Vybíráme plody, které nejsou příliš měkké, protože takové mají menší obsah vitaminu C. Tvrdší kiwi nám při pokojové teplotě doma může hezky dozrát.