Květák (Brassica oleracea) je oblíbená zelenina, která se pěstuje po celém světě, s množstvím cenným vitaminů a minerálů, snadno dostupná po celý rok a tak je dobré vědět, čím vším je nám prospěšný. Má velký obsah bílkovin a cenných aminokyselin a naopak velmi málo tuku, takže je vhodnou potravinou do redukčních diet. Mnohé asi překvapí, že je plný vitaminu C, kterého má dokonce více než citrony. Nechybí tu ani vitaminy skupiny B, K, kyselina pantotenová, z minerálních látek pak draslík, fosfor, vápníku, hořčík, jód a mangan.
Takovýto koktejl látek je skvělou výživou pro naše klouby, kosti, ale i pro vlasy, nehty a pokožku. Má příznivý vliv na močový měchýř a tlusté střevo, stejně tak je vhodný při ledvinových potížích. Působí protiskleroticky a močopudně.
Jak dále nám může květák prospět:
- podporuje krvetvorbu
- obnovuje buňky a pomáhá jim v růstu
- pomáhá při tvorbě sliznice střev
- snižuje krevní tlak
- posiluje obranyschopnost a imunitu
- preventivně působí proti infekcím
Sto gramů květáku obsahuje pouhých 25 kcal, proto by neměl uniknout pozornosti všech, kdo se snaží shodit nějaké to kilo. Hodně lidí při zpracování odlamuje malé lístky přiléhající k hlavě květáku, ale ty obsahují ještě větší množství prospěšných a cenných látek než samotné bílé růžice. Je proto dobré je umýt a přidat například do zeleninového salátu. Květák má občas nadýmavé účinky, ty lze ale snížit tím, když k němu při vaření přidáme kmín nebo koriandr.