Řeřicha setá patří do čeledi brukvovitých, pochází z Iráku a patří k nenáročným bylinkám. Ochutí mnohé pokrmy a má i léčivé účinky. Vypěstovat ji zvládne opravdu každý, stačí kousek namočené vaty, na kterou položíme semínka a už za 14 dní můžeme sklízet. Proto je možné mít tuto bylinku k dipozici po celý rok. Dá se pěstovat i venku na záhonu, vysévat můžeme od března.
Řeřicha je plná vitaminů C, B a A, éterických olejů a také silic, který mají výrazný antibiotický účinek. Nechybí zde ani vápník, železo, draslík, síra a hořčík. Zlepšuje krvetvorbu, působí protizánětlivě a pročišťuje dýchací cesty. Je vhodná při zánětu močových cest – má močopudný účinek. Je prevencí chřipek a nachlazení, ulevuje při kašli a posiluje imunitu. Čistí krev, příznivě účinkuje při obtížích močových cest a ledvinových onemocnění. Podporuje trávení a má povzbuzující vliv na metabolismus.
Řeřichu není vhodné tepelně upravovat, zničily by se cenné látky. Proto ji používáme ve studené kuchyni a k dozdobení jídel těsně před podáváním. Její štiplavá chuť by se dala přirovnat k ředkvičkám. Výborná je například v pomazánkách, v polévkách nebo jí stačí posypat obyčejný chleba namazaný máslem.