Většinou se jedná jen o nastrouhaný zázvor zalitý teplou nebo studenou vodou, citrón a cukr. Dovolím si tvrdit, že až vyzkoušíte tuto „vylepšenou“ variantu, tak už vám ty z obchodů chutnat příliš nebudou.
Dovolím si doporučit koupit vymačkanou šťávu z citrónů, která se prodává například v Globusu nebo Tescu. Je bez chemie, opravdu z citrónů, a ne z kyseliny citrónové. Zkoušela jsem vymačkat klasické citróny, ale bylo to téměř k ničemu, protože každý citrón dal různé množství šťávy (některý téměř žádnou), takže se nedal odhadnout počet citrónů při nákupu. O práci navíc ani nemluvě. Ve finále možná zjistíte jako já, že 1 l kvalitní šťávy vyjde levněji než 2 kg citrónů:o). Na zázvor si počkejte v nějaké akci, aby byla cena příznivější.
Výhoda tohoto zázvorového koncentrátu je opravdu v tom, že se dá připravit jak teplá varianta, tak studená s ledem. Dovedu si představit i kombinaci tohoto sirupu třeba se šťávou z květů bezu černého. Rozhodně to chci vyzkoušet – už jen čekám, kdy konečně vykvete!
Pokud se vám nechce čekat dva dny, až se zázvor zmaceruje, tak je zde i rychlá – vařená varianta.
Ingredience:
- 1 kg třtinového cukru,
- 1 l citrónové šťávy,
- 0,5 l medu,
- 0,5 kg zázvoru,
- 2-3 lžičky mletého kardamonu (nebo podle chuti),
- 1 lžička mletého hřebíčku (nebo podle chuti),
- 1 – 1,5 lžičky muškátového oříšku (nebo podle chuti)
Postup:
Nejprve si připravíme zázvor. Po oškrábání jsem jej většinou strouhala, což bylo poměrně náročné... a struhátko se za chvíli ucpalo kousky vláken zázvoru, muselo se očistit a tak pořád dokola. Takže jsem si jednou řekla, že takhle to dál nejde a budu odvážná a hodím to do svého velkého mixéru. Když umí udělat z kostek ledu tříšť, musí zvládnout i zázvor – a zvládl. Dokonce bych řekla, že to bylo ještě lepší, koncentrovanější a hlavně hodně ušetřeného času!
Do větší skleněné mísy dáme 1 kg cukru, 0,5 l medu, 1 l citrónové šťávy a 0,5 kg rozmixovaného zázvoru, kardamon, hřebíček a muškátový oříšek. Promícháme a necháme dva dny macerovat (odležet překrytý folií v pokojové teplotě).
Pokud chceme proces uspíšit, tak směs s kořením zahřejeme v hrnci na cca 60 °C po dobu dvou hodin. Poté slijeme do sklenic. Většinou sirup nechávám v lednici – pro jistotu:o) Tam vydrží opravdu hodně dlouho.
Používáme jako sirup do limonády, kterou můžeme vylepšit například ještě mátou. Nebo do čaje – zalitý horkou vodou – v zimě úžasně zahřeje.
Všem přeji dobrou chuť!
Lady.cz (Martina Sedlářová)