Časopis pro ženy Lady.cz vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
vydává W.D.A. Czech, s.r.o.
  • Najdete nás i na

Zázvorový sirup – koncentrát jak na čaj, tak na studeno

V poslední době vidím poměrně často různou nabídku domácího zázvorového čaje, limonád a sirupů jak v restauraci, tak v obchodech.

Většinou se jedná jen o nastrouhaný zázvor zalitý teplou nebo studenou vodou, citrón a cukr. Dovolím si tvrdit, že až vyzkoušíte tuto „vylepšenou“ variantu, tak už vám ty z obchodů chutnat příliš nebudou.

Dovolím si doporučit koupit vymačkanou šťávu z citrónů, která se prodává například v Globusu nebo Tescu. Je bez chemie, opravdu z citrónů, a ne z kyseliny citrónové. Zkoušela jsem vymačkat klasické citróny, ale bylo to téměř k ničemu, protože každý citrón dal různé množství šťávy (některý téměř žádnou), takže se nedal odhadnout počet citrónů při nákupu. O práci navíc ani nemluvě. Ve finále možná zjistíte jako já, že 1 l kvalitní šťávy vyjde levněji než 2 kg citrónů:o). Na zázvor si počkejte v nějaké akci, aby byla cena příznivější.

Výhoda tohoto zázvorového koncentrátu je opravdu v tom, že se dá připravit jak teplá varianta, tak studená s ledem. Dovedu si představit i kombinaci tohoto sirupu třeba se šťávou z květů bezu černého. Rozhodně to chci vyzkoušet – už jen čekám, kdy konečně vykvete!

Pokud se vám nechce čekat dva dny, až se zázvor zmaceruje, tak je zde i rychlá – vařená varianta.

 

Ingredience:

  • 1 kg třtinového cukru,
  • 1 l citrónové šťávy,
  • 0,5 l medu,
  • 0,5 kg zázvoru,
  • 2-3 lžičky mletého kardamonu (nebo podle chuti),
  • 1 lžička mletého hřebíčku (nebo podle chuti),
  • 1 – 1,5 lžičky muškátového oříšku (nebo podle chuti)

Postup:

Nejprve si připravíme zázvor. Po oškrábání jsem jej většinou strouhala, což bylo poměrně náročné... a struhátko se za chvíli ucpalo kousky vláken zázvoru, muselo se očistit a tak pořád dokola. Takže jsem si jednou řekla, že takhle to dál nejde a budu odvážná a hodím to do svého velkého mixéru. Když umí udělat z kostek ledu tříšť, musí zvládnout i zázvor – a zvládl. Dokonce bych řekla, že to bylo ještě lepší, koncentrovanější a hlavně hodně ušetřeného času! 

Do větší skleněné mísy dáme 1 kg cukru, 0,5 l medu, 1 l citrónové šťávy a 0,5 kg rozmixovaného zázvoru, kardamon, hřebíček a muškátový oříšek. Promícháme a necháme dva dny macerovat (odležet překrytý folií v pokojové teplotě). 

Pokud chceme proces uspíšit, tak směs s kořením zahřejeme v hrnci na cca 60 °C po dobu dvou hodin. Poté slijeme do sklenic. Většinou sirup nechávám v lednici – pro jistotu:o) Tam  vydrží opravdu hodně dlouho.

Používáme jako sirup do limonády, kterou můžeme vylepšit například ještě mátou. Nebo do čaje – zalitý horkou vodou – v zimě úžasně zahřeje.

 

Všem přeji dobrou chuť!

 

Lady.cz (Martina Sedlářová)

 

Ohodnotit
(2 )
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte a pokud nemáte heslo prosím zaregistrujte se"

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.

Kde to vře?

Error: No articles to display

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí:

Internetový magazin pro moderní ženy s tématy z oblasti krásy, zdraví, rodiny, vztahů, nakupování a mnoho dalšího.

Užitečné informace, rady a návody pro všechny, které chtějí být v obraze.


Kde to vře?

Error: No articles to display

Facebook

Lady můžete najít rovněž na oblíbeném Facebooku. Neváhejte a zařaďte se mezi ty, kterým už se naše stránky líbí: