Popravdě mě vždy hlavně odradilo to slovo: odpalované! To jako že je na to potřeba nějaký zvláštní nástroj nebo postup? Nejedná se o nějaký překlep? Nebo k tomu potřebuji nějaké raketové zařízení? Nikdy jsem nepochopila, co to vlastně přesně znamená… tak to jdu samozřejmě vygooglit:o). A evidentně nejsem sama, komu toto slovo nepřijde úplně tak jasné – ve Wikipedii se o odpalovaném těstě píše pouze JEDNA JEDINÁ věta: „Odpalované těsto je křupavé těsto, které se při pečení nafukuje a uvnitř zůstane duté“. Aha, no na to přišel asi každý, kdo tento dezert někdy ochutnal. „Hodí se především k plnění nejrůznějšími sladkými i slanými náplněmi….“. Opravdu naprosto vyčerpávající informace, ale nic o tom, proč zrovna název ,odpalované‘. Je dost dobře možné, že někdo z vás už toto tajemství vyřešil. Ráda se nechám poučit. Takže pokud někdo znáte odpověď na tuto hádanku, napište mi do komentářů pod tímto receptem. Taky alespoň poznám, jestli podle mého receptu někdo někdy pekl, nebo se alespoň nechal inspirovat.
Jen něco málo k historii tohoto receptu... poprvé spatřily věnečky (odpalované těsto) světlo světa v podobě velkého kola, nejspíše v roce 1891 jako pocta cyklistům při závodě Paříž-Brest. No popravdě bylo proč, protože délka tohoto cyklistického závodu byla 1200 km, trval tři dny a šlapalo se téměř 70 hodin bez spánku. Takže taková sladká tečka nakonec potěšila asi každého.
Ingredience na těsto:
- 250 ml vody,
- 125 g másla,
- špetka soli,
- 125 g hladké mouky,
- 4 celá vejce
Ingredience na krém:
- 500 ml mléka,
- 2 vanilkové pudinky,
- 6-8 lžic cukru krupice,
- 250 g másla
Postup:
Do kastrůlku se silným dnem ohřejeme vodu – nesmí vařit! Za stálého míchání rozpustíme máslo a přidáme sůl. Po rozpuštění přidáme mouku a nejprve metličkou a poté vařečkou vyšleháme do hladké kaše. Ztlumíme plamen a těsto odpalujeme – mícháme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěny a dno kastrůlku. Trvá to tak kolem 4 – 5 minut. Těsto z kastrůlku vyklopíme do mísy robotu a necháme promíchávat, dokud těsto téměř nevychladne. Teprve potom postupně přidáváme vejce. Směs necháme vyšlehat v robotu do hladké krémové hmoty. Nahřejeme si troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.
Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech nastříkáme jednotlivá kolečka. Nebojíme se dělat kolečka v silnější vrstvě, protože pokud bychom je dělaly „placaté“, nenaběhly by nám na výšku a špatně by se pak rozkrájely. Počítejte, že věnečky nabudou na objemu, proto jim nechávejte dostatek místa kolem sebe. Pečeme dozlatova BEZ OTVÍRÁNÍ trouby!
Po vytažení z trouby rozkrojíme a necháme vychladnout.
Krém: uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout, poté vmícháme ušlehané máslo.
Po vychladnutí věnečků je plníme krémem.
PS: věnečky určitě neskladujte v lednici - navlhly by! Cukrujeme těsně před podáváním.
Všem přeji dobrou chuť
Lady.cz (Martina Sedlářová)