Když je prostě něco vyrobeno jen z takových úžasných základních ingrediencí, jako je čokoláda, máslo, vejce, cukr a vanilka, tak to prostě nemůže být špatné! A i kdyby se vám náhodou tento moučník trošku „nepovedl“, věřím, že nikomu ve finále nebude vadit sníst jej jen tak lžičkou z nepříliš esteticky naservírovaného kopečku čokoládové hmoty, který vlastně ve finále můžete zamaskovat teplou čokoládovou polevou nebo kopečkem zmrzliny...
Ingredience
- 225 g tmavé čokolády (měla jsem tabulku s 43% kakaového másla),
- 225 g másla,
- 2 lžičky vanilkového extraktu,
- 200 g moučkového cukru,
- 3 vejce,
- 200 g mletých mandlí nebo ořechů
Postup
Předehřejeme si troubu na 170 °C a připravíme si formu na pečení o velikosti cca 24 x 24 cm.
Čokoládu a máslo dáme do kastrolku se silnějším dnem a při nízké teplotě pomalu rozpustíme. Přidáme vanilkový extrakt a lehce prošleháme metličkou, aby se vše dobře spojilo. Necháme vychladnout.
Vejce rozšleháme v misce a poté postupně přidáváme do čokoládové hmoty, která by měla mít pokojovou teplotu, aby se nám vajíčka ve směsi neuvařila. Metličkou vyšleháme. Na závěr přidáme mandle, promícháme a přelijeme do připravené formy – uhladíme povrch moučníku.
Dáme do trouby na cca 30 minut. Moučník má na povrchu ztuhnout, ale uvnitř by měl zůstat lehce mazlavý.
PS: Podle vlastních zkušeností doporučuji nechat moučník dokonale vychladnout (nejlépe přes noc), lépe se pak krájí na kostičky a nelepí se na naběračku – tedy za předpokladu, že to vydržíte, my jsme to tedy nevydrželi!
Všem přeji dobrou chuť.
Lady.cz (Martina Sedlářová)