Na přípravu chleba budete potřebovat pouze pár ingrediencí.
- 3 hrnky hladké mouky
- 1,5 hrnku vody
- 2 lžičky soli
- 1,5 lžičky drceného kmínu
- 1,5 lžičky sušeného droždí
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín, promícháme a přidáme vodu. Znovu pořádně promícháme a necháme 12-16 hodin kynout. Pokud chcete mít čerstvý chleba ke snídani, připravte si směs večer a nechte ji kynout přes noc. Nemusíte mít obavy z překročení času kynutí, čas je pouze orientační.
Kynuté těsto dejte z mísy na pomoučněný stůl, několikrát přehněte strany přes sebe, vytvarujte do bochníku a nechte kynout další hodinu.
Troubu si předehřejte na 200 stupňů a vložte do ní pekáč nebo mísu s poklopem, ve které budete chleba péct, aby se také předehřál.
Bochník vložte do rozpáleného pekáče, přiklopte poklicí a pečte půl hodiny. Pak sundejte víko a pečte dalších 20 minut dozlatova. Díky tomu, že posledních dvacet minut se chleba peče nepřikrytý, dostane krásnou křupavou kůrku.
Po upečení nechte vychladnout, aby se vám chleba pěkně krájel.