To už ovšem nejspíš záleží na čase a aktuálním rozpoložení kuchtičky. Na vás pak jen zůstane z hotového těsta vytvarovat loupáčky, nejlépe do klasického „rohlíkového“ tvaru. Přiznám se, že ve finálové tvarování loupáčků do tvaru klasického „rohlíku“ u mě ještě pokulhává, proto jsem ve finále dělala bulky a ne rohlíky. Bohužel než jsem je stačila vyfotit – někdo je snědl :-)
Také bych ráda upozornila, že loupáčky z tohoto receptu nejsou v konzistenci až tak podobné jako těm z pultů obchodů. Jeden takovýto loupáček vám vklidu nahradí nejmeně dva z průmyslové výroby. Tento loupáček je po upečení mnohem těžší, hutnější a samozřejmě chutnější! Prostě není to takový ten „balený luft“, ve kterém jsou různá kypřidla a jiná „nafukovadla“.
Ingredience:
- 175 ml vlažného mléka
- 70 g rozpuštěného másla (přidávám rovnou do mléka - neohřívat příliš!)
- 1 žloutek (mírně prošlehat a přidat přímo do mírně ohřátého mléka s máslem)
- 400 g hladké mouky
- 40 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- trocha citrónové kůry
- ¾ lžičky sušeného droždí
- špetka soli
- trocha máku
Postup:
veškeré ingredience jednu za druhou (do pekárny,jak jistě víte, se dávají vždy první „tekuté“ ingredience a následně pak ty „suché“) dáme do pekárny.
Nastavení pekárny: program Těsto
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků a vytvarujeme „rohlíky“.
Přendáme na plech a necháme dokynout ještě 10 minut.
Předehřejeme si troubu na 170 °C
Poté všechny loupáčky potřeme bílkem a můžeme posypat mákem.
Pečeme cca 15 minut.
Lady.cz (Martina Sedlářová)