Tento pokrm je vlastně zapékané – den předem připravené – oblíbené jídlo Francouzů „Croque monsieur“.
Tuto dobrotu dělám nejraději večer den předem (zabere to opravdu jen pár minutek) nejen proto, že se úžasně v lednici proleží, ale hlavně vím, že druhý den ráno mám vydatnou snídani bez práce, která zaručeně zasytí všechny strávníky na dlouhé dopoledne. Pokud by vám kousek zůstal, stačí jen ohřát druhý den k večeři....
Ingredience:
- 8 plátků celozrnného toustového chleba
- kremžská nebo jiná hořčice
- dostatek sýra na zapékání
- 4 vejce
- 100 ml plnotučného mléka
- šunka dle vašeho výběru
- anglická slanina (nemusí být)
- sůl a pepř
Postup:
Vymažeme si formu na zapékání. Používám svoji oblíbenou keramickou o velikosti 25 x 25 cm, výška přibližně 5 cm. Všechny toustové chleby potřeme po jedné straně hořčicí. Vložíme do misky – mně to vyšlo na 4 plátky v jedné vrstvě. Na tousty dáme dostatečné množství sýra na zapékání (používám klasický tučnější Eidam), poté plátky šunky a zase sýr. Pokud chcete, můžete nyní přidat i anglickou slaninu.
Do misky dáme dvě vejce a polovinu mléka osolíme a opepříme – rozšleháme a směsí zalijeme vrstvu toustů se sýrem a šunkou. Na tuto vrstvu opět dáme namazané toustové chleby. A znovu vyšleháme vejce, mléko, sůl a pepř, kterým zalijeme druhou vrstvu toustů. Nakonec posypeme strouhaným zbytkem sýra. Necháme odležet nejlépe přes noc v lednici.
Nyní máte vše připraveno. Druhý den ráno stačí jen zapnout troubu na 200º C a strčit tousty dovnitř. Než se pak v klidu proberete, oblečete a nachystáte (počítám, že vám to zabere tak přibližně 30 minut), voní vám už z trouby sytá teplá snídaně, která vytáhne z postele i ty největší spáče :o)
Tip
Sýrem a šunkou nikdy nešetřím, protože jen dostatečné množství těchto ingrediencí zaručí, že výsledný pokrm není prázdný a suchý.
Všem přeji dobrou chuť.
Lady.cz (Martina Sedlářová)